Mijn favorieten

Moet de makelaar met mij als eerste in onderhandeling als ik de eerste ben die een afspraak maakt voor een bezichtiging? Of als ik als eerste een bod uitbreng

Het kopen of verkopen van een woning is niet iets dat u dagelijks doet. NVM makelaar Fabian Grotenhuis van Grotenhuis Makelaardij uit Dieren gaat in deze vierwekelijkse column in op een aantal van de meest voorkomende vragen. Deze week: moet de makelaar met mij als eerste in onderhandeling als ik de eerste ben die een afspraak maakt voor een bezichtiging? Of als ik als eerste een bod uitbreng?
 
Nee, dit hoeft niet. In de praktijk blijkt hier bij veel mensen onduidelijkheid over te bestaan. Het is volledig aan de verkoper of, wanneer en met wie hij in onderhandeling wenst te treden. Wanneer u bijvoorbeeld een aantrekkelijke nieuwe woning op funda tegenkomt en direct contact met de verkopend makelaar opneemt voor het maken van een bezichtigingsafspraak, dan betekent dat niet dat u een voorkeurspositie heeft. Zo kan het voorkomen dat iemand die later contact opneemt, maar wel eerder gelegenheid heeft om te bezichtigen, voordat u de woning gezien heeft een serieuze bieding uitbrengt en de woning voorafgaand aan uw afspraak wordt verkocht. Het tegenovergestelde kan ook waarbij u als eerste heeft bezichtigd en mogelijk ook als eerste een serieuze bieding heeft uitgebracht en verkoper besluit de resultaten van andere bezichtigingen af te willen wachten alvorens te besluiten of, en zo ja met wie hij in onderhandeling zal treden.